Sıcaklara karşı herkesin dikkatli olması ve önlem alması gerektiğini hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Eyyüp Kenan Özok, şunları söyledi: “Günlük alışkanlıklar yaz mevsimine göre değiştirilmeli ve vücut serin tutularak su kaybı önlenmelidir. . Öğle saatlerinde koşacak olanlar sabahın erken saatlerini ya da akşam saatlerini tercih etmelidir. Mevsimine göre beslenmeye ve her şeyden önce bol su içmeye dikkat etmeliyiz” uyarısında bulundu.Nemli, soğuk cilt, yorgunluk, susuzluk, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve koyu renkli idrar gibi durumlar sıcak çarpmasının en sık görülen semptomları arasındadır. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi'nden Dahiliye Uzmanı Dr., sıcaklık yükselmeye devam ederse cildin kuru, sıcak ve kırmızı hale geldiğini, vücut ısısının yükseldiğini, nefes alma ve nabzın hızlandığını, davranış bozuklukları ve bilinç bulanıklığı meydana geldiğini söylüyor. Eyyüp Kenan Özok, “Kan damarlarının genişlemesi nedeniyle kan basıncı düşüyor ve vücutta kan dolaşımını sağlamak için kalp daha hızlı ve daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Bu durumda damarlardaki sızıntıya bağlı olarak ayaklarda deri döküntüleri veya şişlikler meydana gelebilir. Tansiyonun daha da düşmesi durumunda hayati organlara yeterli kan ulaşamaz ve kalp krizi riski artar. Terleme nedeniyle vücutta hem sıvı hem de tuz kaybı yaşanır ve bunların dengesi bozulur. “Tansiyonun düşmesiyle birlikte bu sorun ısı bitkinliği denilen soruna neden oluyor” dedi.Öğle vakti dışarı çıkmayınDahiliye Uzmanı Dr., mümkün olduğunca öğle saatlerinde dışarı çıkmamaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Eyyüp Kenan Özok, “Dışarıya çıkarken hafif, hafif ve bol kıyafetler tercih edilmeli. Sıcak havalarda ağır spor ve fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Başta su olmak üzere yeterli miktarda sıvı tüketmeye dikkat edilmelidir. “Mümkün olduğunca gölgede ya da klimalı ortamlarda vakit geçirmelisiniz” diyen Dr. Eyyüp Kenan Özok, “Ayrıca güneşin zararlı ışınlarından korunmak için mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır.” Eyyüp Kenan Özok, vitamin ve mineral açısından zengin olan, aynı zamanda sıvı kaybını da önleyen 11 besinin sıcak havalarda tüketilmesini önerdi:
- Şeker mısır
- Buzlu kahve
- Kiraz
- Domates
- Ahududu
- Soğuk çay
- Yaban mersini
- çilek
- Zuchini
- Taze fasulye
- Karpuz ve kavun: Yazın en sevilen ve serinletici meyvelerinden biri olan kavun ve karpuz, düşük lifli meyvelerdir. Bu nedenle glisemik indeksleri düşüktür. 200 gram karpuz ve kavun 13-15 gram karbonhidrat içerir. Bu nedenle şeker hastası bir bireyin ara öğünde 200 gramdan fazla kavun veya karpuz yememesi gerektiği unutulmamalıdır.
Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–