Güne enerjik ve sağlıklı başlamanın sırrı besleyici bir kahvaltıdır. Ev yapımı granola, kolay hazırlanışı ve içerdiği faydalı bileşenler sayesinde gün boyu dinç kalmanızı sağlar. Üstelik damak tadınıza uygun malzemelerle kişiselleştirebileceğiniz bu lezzet, yoğurt ya da sütle de çok iyi gidiyor. Doğallıktan vazgeçmeyenler için mükemmel bir seçenek olan granola tarifini hemen keşfedin!
MALZEMELER
2,5 su bardağı yulaf ezmesi
1 su bardağı çiğ fındık, badem veya ceviz (tadına göre karıştırılmış)
1/2 su bardağı kuru üzüm veya kuru meyve parçaları (pişirildikten sonra ekleyin)
1/3 bardak bal veya pekmez
1/4 bardak hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı vanilya (isteğe bağlı)
1 tutam tuz
2 yemek kaşığı chia tohumu veya keten tohumu (isteğe bağlı)
1/4 bardak kıyılmış hindistan cevizi (isteğe bağlı)
NASIL YAPILIR
Fırını önceden 160°C’ye ısıtın. Pişirme kağıdını bir fırın tepsisine soğutun.
Büyük bir kapta yulaf unu, kıyılmış fındık, badem veya ceviz, tarçın, tuz ve chia tohumlarını karıştırın.
Bal ve hindistancevizi yağını küçük bir tencerede kısık ateşte ısıtın. Karışımın akışkan hale gelmesi yeterlidir. Ocaktan aldıktan sonra vanilya özütünü ekleyin.
Islak malzemeleri kuru karışıma ekleyin ve her şey eşit şekilde kaplanana kadar karıştırın.
Hazırladığınız karışımı fırın tepsisine paylaştırın. Altın kahverengi olana kadar her 10 dakikada bir karıştırarak 25 ila 30 dakika pişirin.
Granolayı fırının dışında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kuru üzümleri veya kurutulmuş meyve parçalarını ekleyin.
Granolayı hava almayan bir kapta saklayarak 2 hafta kadar taze tutabilirsiniz.
ÖNERİLER
Daha tatlı bir granola için bal miktarını artırabilirsiniz.
Çikolata severler granola tamamen soğuduktan sonra çikolata parçacıkları ekleyebilirler.
Baharat çeşitlerine gelince hindistan cevizi, zencefil veya kakule gibi baharatları deneyebilirsiniz.