Uzakdoğu'dan gelen, bambu sepetlerde buharda pişirilen bu yumuşak, pamuğa benzeyen ekmeği mutfağımıza uyarladık ve süzgeçte pişirdik. Yumuşaklığını her lokmanızda hissedeceğiniz bu lezzeti, kahvaltıda farklı bir tatlı olarak ya da akşam yemeğinde şık bir sunumla ana yemek olarak servis edebilirsiniz. Kesinlikle denemeye değer! Kuyu, Bu lezzetli ekmek nasıl hazırlanır? İşte Focaccine ekmeği tarifi...
EKMEK TARİFİ
Malzemeler:
2,5 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı süt tozu
1 yemek kaşığı kuru maya (veya 1 poşet İnstant maya)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 bardak su
1/2 çay bardağı sıvı yağ
EKMEK NASIL YAPILIR
2,5 su bardağı un, 1 çay kaşığı karbonat, ½ çay kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı süt tozunu bir kaseye eleyin.
Ayrı bir kapta 1 poşet maya, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 su bardağı su ve yarım çay kaşığı yağı karıştırıp mayanın aktifleşmesi için 5 dakika bekletin.
Elenmiş kuru karışımın üzerine maya karışımını dökün ve iyice karıştırdıktan sonra tezgaha alıp pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Hamuru üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 30 dakika mayalanmaya bırakın.
Fermente hamurun havasını alın, un serpilmiş bir çalışma yüzeyine koyun, hafifçe yoğurun ve çok ince olmayacak şekilde açın.
Bu noktada kalınlığını simit hamurundan daha ince, mantı hamurundan daha kalın düşünebilirsiniz.
Açtığınız hamurdan kalıp veya kase ağzı kullanarak yuvarlak bir hamur yapın.
Pişirme kağıdını hamura uygun büyüklükte kesin ve hamuru, pişirme sırasında altta kalacak şekilde üstüne yerleştirin.
Fırça yardımıyla yağı yayıp hamuru hilal şeklinde katlayın.
Oklava yardımıyla hafif baskı uyguladıktan sonra ikinci kez 15 dakika kadar mayalanmaya bırakın.
Süzgeci 2 inç kaynar su ile dolu bir tencerenin üzerine yerleştirin ve hamurları aralıklı olarak düzenleyin.
Üzerini temiz bir bezle kapatıp tencerenin kapağını kapatın ve 12 dakika pişirin.
Pişen ekmeğin içerisine dilediğiniz malzemeleri ekleyip tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun!