Kolesterol genellikle hücrelerimizde ve hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunan “mumsu” bir madde olarak tanımlanır. Kanınızda çok fazla olduğunda kötü bir üne kavuşur. Ancak kandaki kolesterol düzeyleri normal, sağlıklı aralığı aştığında, bu genellikle kalp hastalığı riskinin artmasına neden olur. Bu durumda kolesterol hastalarının tüketmemesi gereken besinler var…
Yüksek kolesterolü olanlar için en kötü 8 yiyecek:
Kızarmış yiyecekler
Kızartılmış yiyecekler genellikle doymuş yağ bakımından zengindir ve ayrıca trans yağ da içerebilir.
Yağlı et
Et ve kümes hayvanlarının yağı ve derisi genellikle doymuş yağ bakımından yüksektir. Daha yağsız etleri seçmek daha iyidir.
Fast food
Restoranlarda kullanılan yağlar sıklıkla hidrojenlenmiş yağlar içerebilir ve bu da trans yağ oluşumuna neden olabilir.
Işlenmiş etler
Sosis, pastırma ve salam gibi işlenmiş etler doymuş yağ oranı yüksektir ve bunların tüketimi minimumda tutulmalıdır.
Paketlenmiş gıdalar
Pizza, kuru mama, mikrodalgada patlamış mısır ve kraker gibi paketlenmiş gıdalar doymuş yağlar veya trans yağlar içerebilir.
Tatlılar ve Unlu Mamuller
Kurabiye, kek ve hamur işleri gibi tatlılar doymuş yağ içerebileceğinden tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Bol miktarda tereyağı
Tereyağı yüksek miktarda doymuş yağ içerir, bu nedenle günlük alım miktarı kontrol altında tutulmalıdır.
Peynir
Peynir doymuş yağ oranı yüksek bir besindir ve tüketilen miktara dikkat edilmesi gerekir.