Tarım ve Orman Bakanlığı çok sayıda marka ve restoranı inceledi. Gittikçe uzuyor, liste hiç bitmiyor. Salça, çay, baharatlar… Vicdansız insanlar hemen hemen her yemeğe zarar verirler. Tüketici için korkutucu olan kısmı ise gerçek ürünü ayırt etmenin çok zor olmasıdır.
Uzmanlar salça, çay ve baharat gibi ürünlerde kullanılan tehlikeli boyalardan söz etti.
Dr. Aysun Sağlam, şunları söyledi: “Aslında üretim sürecinde gıdaya farklı şekillerde renklendirici ekleyerek, yani üretilen gıdanın türüne ve içeriğine göre farklı aşamalarda renklendirici ekleyerek bize satabiliyorlar. Gıdalarda boya kullanımına izin verilen yerler var ama dolandırıcılar kullanılmaması gereken gıdalara tekstil boyaları, farklı endüstrilerde kullanılan boyalar gibi kullanılmaması gereken boyaları ekliyor.” “Yemekleri daha güzel hale getirmeye çalışıyorlar.” dedi.
Bu tehlikeli oyunu anlamanın mümkün olmadığını belirten Dr. Sağlam, şöyle konuştu: “Gıda dolandırıcıları hiçbir zaman gözlerimizle, dilimizle, kokumuzla ayırt edebileceğimiz hileler yapmazlar. Bizim anlamamız pek mümkün değildir.” diyerek açıklamasını tamamladı.
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakoğlu, bu tür maddelerin kanser riski taşıdığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Bu tür boyalar kurşun, alüminyum, civa gibi ağır metaller içerir. Ağır metaller kanser riskini artırır, hafıza sorunlarına neden olur, döküntü ve egzamaya neden olur. dedi.
Dolandırıcılar çaya, salçaya, pul bibere ve toz bibere gıda boyası katıyor. Kalitesiz ürünün çekiciliğini artırarak bu yöntemle halkı kandırmaya çalışıyorlar.
Biber tozu ve çayda toz renklendirici kullanılırken, salçada jel formunda kırmızı renklendirici kullanılır.